Hoedendag Tongeren 6-4-2015

Op paasmaandag , 6 april 2015, stond de jockey race van de BeHAT op de Jekerhippodroom te Tongeren gepland. Deze dag staat ook bekend als de befaamde hoedendag oftewel “Ascot aan de Jeker”.
In totaal waren er 10 deelnemende combinaties. Opvallend was het grote aantal Freibergers dat deelnam, naast de trekpaarden en 1 Fries.
Op tijd was ik aanwezig op het terrein. Er was al een grote bedrijvigheid op het terrein, Sulkey’s van jong tot oud waren al op de draf en renbaan aan het racen. Aan de kant stond het publiek met een verscheidenheid van verschillende hoeden op de hoofden. Dit was een vrolijk gezicht.
Achterdoor op het terrein was er een ruime plek, waar de leden en paarden van de BeHAT zich verzamelden. De meeste paarden stonden rustig op de trailer te wachten, behalve trekpaard Monia, die al bezweet van de trailer afkwam.
De fries Potter stond al in ijzers om van start te gaan. Ik zou op een van de Freibergers van Huub Brouwers rijden, genaamd Fleole. Fleole was onlosmakelijk verbonden met de Freiberger Nikita, waarop Margaret zou rijden.
De (trek)paarden denderden rond 16.00 de draf en renbaan op.
Alle jockey’s van de BeHAT waren herkenbaar aan de witte blouse met sjaal.

Na enkele minuten los te hebben gereden verzamelde een ieder zich achter de startlijn. Fleole had af en toe een los voetje achter, dit was oppassen met de andere paarden. Het was een “vliegende ” start achter de auto. Niet alleen de auto ging steeds harder, maar ook de (trek)paarden , die er echt zin in hadden. Er waren er twee , die al snel de leiding namen. Dit was Jo met Histoire en Keona met Enzo. Enzo was al snel niet meer te stoppen en was dan ook als eerste over de finish.
Met Fleole was het een nek aan nek race met Nikita. Klaartje was als eerste van de trekpaarden over de finish. Alle (trek)paarden met jockey’s kwamen ongeschonden de finish over. Er waren bijzonder mooie prijzen gesponsord en ook de wortels voor de paarden ontbraken niet. Het was wederom een mooie ervaring. Al met al was het een geslaagde gezellig dag om op terug te kijken .
Eveliene Dera