Longeren kun je leren. 3-3-2015

Voor een indruk van de avond door Esmée geplaatst op YouTube klik hier…..

De eerste activiteit van onze nieuwe agenda kunnen we alweer afvinken. Dit was niets minder dan een clinic longeren van Riny Rutjens: meervoudig Nederlands kampioen dubbelspan mennen.
We werden met het mooie aantal van 13 personen en 4 paarden in Weert hartelijk ontvangen door Riny en Jolanda Rutjens. Onder het genot van een stukje vlaai en een kop koffie kregen we tekst en uitleg over de meest uiteenlopende onderwerpen van de paardenwereld (Riny weet namelijk veel, echt heel veel …). Er volgde een rondleiding over het terrein: grote koetsen, kleine koetsen, oude koetsen, koetsen in de restauratie en zelfs koetsen zo hoog dat men bang is om op de bok te klimmen (letterlijk). Naast koetsen vielen er nog een hoop andere dingen te zien, zoals paarden van o.a. de categorieën ‘Jazz’ en ‘knolletjes’, een gigantische vrachtwagen en een met bladgoud belegd tuig.
Toen werd het tijd voor het echte werk. Onder toeziend oog van Felix beet Juub het spits af. Ondanks dat het stopgeluidje van Riny voor Juub normaal “draf” betekent, deed hij het voorbeeldig; bij het longeren van Monia kwam er iets opmerkelijks aan het licht. Beide paarden hadden het bit te laag, waarschijnlijk ligt dit aan de grond hier in het zuiden. Zo volgden nog een hoop do’s and don’ts, die zeker het onthouden waard zijn! Vervolgens nam Riny de andere twee onder handen waarbij het leek alsof hij de paarden al weken kende. Ter afsluiting reed Rodinde met haar enkelspan de rijbak binnen en liet ons haar menvaardigheden zien. Omdat we het allemaal koud hadden gekregen, waren we ook zeer onder de indruk van haar voorverwarmde handschoenen!
Nadat alle paarden weer op de trailer stonden, volgde er een korte nabespreking en rond half 11 verlieten we met een glimlach, nieuwe informatie, inspiratie en de verwarming op 23〫C de Rijo Stables.
Als allerlaatste wil ik (en ik denk dat ik namens iedereen spreek) ons nieuwe bestuur bedanken voor het organiseren van deze dag en de familie Rutjens voor de gastvrije ontvangst!
Tot snel allemaal,
Maxime Lukassen