Paardenzegening 2-11-2014

Onze jaarlijkse paardenzegening was weer een ‘fenomenaal’ succes.
Het weer op deze prachtige dag was uniek, misschien wel éénmalig zo begin november. Voor de meeste deelnemers was het dit jaar vroeg uit de ‘veren’. Eenieder werd verwacht om 9 uur aan de ontbijttafel op locatie. Hier wachtte ons een goed bereid stevig ontbijt met onder andere spek en ei.
Na het ontbijt werd er aangespannen en opgezadeld. Vertrek af stal Bemelmans in Hulsberg.
Via een van te voren uitgedachte tocht vertrok de stoet via diverse omzwervingen door het prachtige Limburgse land richting “De Kluis” verscholen in te bossen te Walem nabij Valkenburg.

Na woorden van welkom en dank door woordvoerders van stichting Sjaasbergergank wordt alles voorbereid voor de zegening. De toeloop van toeschouwers was weer groot, het aantal te zegenen paarden ging de 35 te boven.
Voorganger in de bijzondere viering was wederom onze eigen (em.) pastoor Jan Jansen. Navolgende woorden werden tot lof en eer gesproken.

Heer God, al wat leeft en groeit komt uit Uw hand.
Heel de natuur hebt U aan onze zorgen toevertrouwd.
Ook edele en sterke paarden tonen iets van Uw almacht en grootheid.
Zegen dit paard en hun begeleiders.
Dat zij in harmonie hun werk kunnen doen.
Dat paard en eigenaar gezond mogen zijn en
van Uw grootheid mogen getuigen.
Door Christus onze Heer, Amen


Na afloop ging de hele stoet weer op pad. Via een andere route werd de weg terug aanvaard richting vertrekpunt stal Bemelmans. De zon schijnt nog steeds volop en het heuvelland ‘rolt’ zich prachtig voor ons uit. De terugweg gaat zeer voorspoedig mede daar er een stadig tempo wordt aangehouden.

Terug op vertrekpunt werd uitgespannen en afgezadeld. De paarden worden afgespoeld, gedroogd en verzorgd. Enkele deelnemers zijn ook dit jaar weer goed nat geworden. Echter ditmaal niet door ‘vocht’ van buitenaf maar van binnen uit.!.
Daarna was de inwendige mens weer aan de beurt. Er was door de organisatoren gezorgd voor een zeer smakelijke goed gevulde maaltijdsoep.!. Heerlijk.!.

Anders dan andere jaren hebben we onze maaltijd aangevuld met brood en drank buiten genuttigd. Na een gezellig samenzijn worden paard, tuig, koetsen en zadels ingeladen en gaat eenieder voldaan zijnsweegs.
Tot slot een bijzonder woord van dank aan alle mensen die zich meer dan ingespannen hebben om deze dag tot een bijzonder einde te brengen.

Bedankt.!!.
William Beurskens